Niet iedere groep is een team
Op de een of andere manier verwachten we soms dat een groep mensen die samenwerkt meteen een team vormt. Een team is pas een team als alle neuzen dezelfde kant op staan en ze samen werken aan een gemeenschappelijk doel.
Als we nu eens kijken naar een groep die fysiek bij elkaar zit, zou je de volgende vragen kunnen stellen:
> Praat iedereen door elkaar of luisteren ze naar elkaar?
> Kijken ze elkaar aan of doet ieder z’n eigen ding?
> Loopt communicatie via leidinggevende of weten ze elkaar onderling te vinden?
Dit zijn precies de situaties die wij hebben meegemaakt in de praktijk en waar de teamontwikkelingtraining op gebaseerd is. We gaan samen met het team van macro niveau (de organisatie) naar micro niveau (het eigen team). Binnen de training vullen alle teamleden ook een teamanalyse vragenlijst in. Dat doen we om helder te krijgen wat er gebeurt in het team. Als het bijvoorbeeld voor iemand in het team niet veilig voelt om zijn of haar mening uit te spreken of zaken in te brengen, kan dit worden opgevat als onverschilligheid. Deze persoon lijkt dan geen teamspeler te zijn, terwijl het in werkelijk heel anders kan zijn.
De belangrijkste stappen voor stevige basis in een team
We beginnen met iets wat als vanzelfsprekend wordt ervaren, maar waar teams vaak niet eens echt weet van hebben: de visie van de organisatie. Hoe verhoudt de visie van de organisatie zich tot het team. In de teamontwikkelingtraining gaan we hier natuurlijk verder op in. De organisatie onder de loep nemen door naar de visie, en verder, te kijken is nodig om ook te bepalen wat er in een team moet gebeuren. Het heeft bijvoorbeeld effect op de teamrollen. Die rollen gaan we in de training verder uitwerken, zodat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
Een team zijn is geen toestand, maar een proces
Een basiskwaliteit van een teamlid is inzet. Wanneer iedereen zich inzet voor het teamdoel, kun je ook echt iets bereiken. Het gezamenlijk doel komt tot uiting in het ontwikkelplan van het team. Samen kijken we waar we op dat moment staan, waar we naartoe willen en hoe we dat gaan bereiken. Hoewel ieder teamlid een andere achtergrond heeft, zijn alle teamleden wat betreft hun bijdrage aan het teamfunctioneren gelijk aan elkaar. Als team ben je een eenheid. Dit betekent dat jij samen met je team verantwoordelijk bent voor de kwaliteit en de resultaten van de zorgverlening. Je hebt de ruimte om zelfstandig te handelen en beslissingen te nemen binnen de kaders.
Elk team heeft vele stemmen, maar slechts één hart
Bij Horizon draait het om de organisatie en de eigen kracht van je teams. We geven ze de skills om te groeien en als team meer waarde toe te voegen aan jullie organisatie. ? Niet iedere groep is een team, maar kan dat wel worden. Door de teamontwikkeling training in te zetten creëren we meer professioneel eigenaarschap. De training legt in 10 dagdelen de stevige basis om blijvende verandering binnen je teams te bewerkstelligen.
We hebben de theorie al eens in verschillende organisaties gebracht. Als linksaf niet werkte, dan gingen we bijschaven en kozen we een andere aanpak. We spreken de taal van het team. Dit alles leidde tot een pakket waarmee we organisaties, hun teams en de mensen daarin het zetje geven om te durven groeien. Dat doen we samen. Kennis zit in samenwerken, niet in één persoon.
Na de teamontwikkeling training kunnen de teams
..eigenaarschap nemen. We leggen de lat hoog. Dit is wat je mag verwachten:
– Ze hebben de tools in handen om zelf aan de slag te gaan
– Ze staan sterk in hun schoenen en vormen een stabiel team
– Ze weten hoe ze waarde kunnen toevoegen aan jullie organisatie
– Ze zijn zelfstandig, leveren vakmanschap en zijn in beweging
– Ze zijn zelfstartend en blijven zich ook na de training ontwikkelen